Kippenvel bij dat ene liedje, ontroering bij de Mattheuspassion of André Hazes, moéten dansen op ‘Happy’. Muziek doet iets met je.
De trillingen van stem en instrumenten zetten iets in beweging. Verklaarbaar? Vast, maar het gaat om het gevoel. Dát ervaren, daar gaat het om bij het 1e benefietconcert voor IntermeZZo, dat plaatsvindt op zondag 7 mei.

De kracht van muziek
Wie zelf musiceert of zingt ervaart het aan den lijve: muziek troost, heelt, maakt vrolijk en verbindt. Hoe groot de verbindende kracht van muziek kan zijn, blijkt uit de zogenaamde Zingende Revolutie. Het hoogtepunt vond plaats op 23 augustus 1989. De ‘Baltische Weg', een menselijke keten van twee miljoen zingende mensen, was 600 kilometer lang. Het resultaat was een hernieuwde onafhankelijkheid van de Baltische Staten. Hoe krachtig is dat? Ik herinner me de tv-beelden nog goed en krijg er opnieuw kippenvel van!

Droom van Otto: concert voor IntermeZZo
Dat muziek kan verbinden hopen we ook te ervaren op zondagmiddag 7 mei. Dan is er in het Auditorium van Isala een concert voor mensen die zich met IntermeZZo verbonden voelen.
Het concert is een initiatief van Otto Rodenburg. Hij had een droom:

“Als je met kanker te maken hebt ziet je wereld er ineens heel anders uit. Dat geldt voor de patiënt in kwestie maar ook voor de eventuele partner. Toen het mijn vrouw overkwam kwamen we in contact met IntermeZZo. Aanvankelijk in de vorm van een rustpunt tussen de afspraken door, later ook vanwege de vele activiteiten die IntermeZZo biedt. Het viel me toen op hoeveel van die activiteiten werden gesponsord, hetzij financieel of in natura. Ik was daar zo van onder de indruk, en was ook zo dankbaar met de steun die we er hebben ondervonden, dat me het gevoel bekroop ook iets te willen doen. Maar wat? Waar ben ik goed in? Wandelen en modelvliegen, ja, maar daar schieten anderen niets mee op.
Maar ik zing ook graag in een geweldig koor: Collegium Musicum Salland.
En dat koor was bereid mee te gaan in mijn droom: een concert te geven voor allen die betrokken zijn bij de activiteiten van IntermeZZo, zoals patiënten en hun naasten, de professionals van het ziekenhuis, de gastvrouwen en andere vrijwilligers van IntermeZZo. Gewoon eens een moment om te genieten van mooie muziek, om even de sores buiten beeld te laten.
Maar ook om even gezellig bij elkaar te zijn, misschien napraten met de koorleden of gewoon met elkaar, of met lotgenoten. Een aspect overigens dat werd aangedragen door de manager van IntermeZZo, Corine den Hollander, zonder wie mijn droom gewoon een droom was gebleven".

Otto nodigt u uit te komen delen in zijn droom op 7 mei!

Laat u raken!
Ook wie niet zelf musiceert of zingt kan aan den lijve ervaren dat muziek troost, heelt, vrolijk maakt en verbindt. De licht klassieke muziek tijdens het benefietconcert zal u zeker raken. Niet alleen het koor van Otto Rodenburg musiceert, ook het Hanzekwintet treedt op. Vijf musici in een gelegenheidsensemble, afkomstig van het Hanzeorkest uit Zwolle, spelen het klarinetkwintet van Mozart. Een klarinettist en vier strijkers brengen lucht en snaren in trilling…

Er hoeft geen revolutie gewonnen te worden, er zal wel een gevoel van verbinding kunnen ontstaan omdat IntermeZZo de gemeenschappelijke factor is. Maar de muziek is er voor ieder persoonlijk, om te beleven en te genieten. Ik verheug me op het concert en ik hoop u ook!

Marlies Mestrom

Ps. Na afloop mag de waardering voor het concert en de verbondenheid met IntermeZZo worden uitgedrukt in een vrije gave.