Dinsdagavond 31 oktober, theater De Meenthe in Steenwijk. Geen cabaretvoorstelling of concert, maar een publiekscollege over borstkanker. Toepasselijk, op de laatste dag van de nationale borstkankermaand. Zeker 150 mensen zijn gekomen om informatie op te doen. Ze hangen aan de lippen van de sprekers, stellen vragen en halen aanvullende informatie bij Nazorgcentrum IntermeZZo.

De IsaIa Publieksacademie heeft twee oncologisch specialisten van Isala gevraagd om actuele ontwikkelingen over borstkanker toegankelijk te maken voor de leek. In de foyer zijn onder andere Nazorgcentrum IntermeZZo en de Borstkankervereniging paraat met informatie en vooral ook: een luisterend oor.

Het valt niet mee om een beladen onderwerp als borstkanker nuchter en interessant te brengen. Vaste presentatrice Carla Honing haalde met haar warme inleiding meteen de spanning weg en introduceerde de artsen met een kijkje in hun levensverhaal als dokter en als mens. Een vrouw en een man met een gezin, kinderen en hobby’s. Zo stonden er geen ‘witte jassen’ op het podium maar meelevende professionals die het allerbeste voor hebben met hun patiënten.

Helderheid en hoop
Chirurg-oncoloog Eva Noorda en radiotherapeut-oncoloog Gabriël Paardekooper hadden een interessant verhaal. De zaal, gevuld met vrouwen én mannen, en ook verpleegkundigen en artsen (in opleiding), was zodanig geboeid dat je een speld kon horen vallen. Want de verhalen van de medisch specialisten waren doordrenkt met feiten en omstandigheden die herkenbaar en inzichtelijk waren. Die helderheid verschaften. Die hoop genereerden.
Want de tijd staat bepaald niet stil in kankerland. Ondanks het feit dat het aantal mensen dat kanker krijgt steeds verder stijgt als “gevolg van de vergrijzing”, aldus Paardekooper, worden de vooruitzichten om te overleven steeds beter. Dit vooral omdat de behandeling meer maatwerk is geworden en steeds verder wordt doorontwikkeld. De tijd dat alleen de dokter besliste wat er moest gebeuren, is in Isala al lang verleden tijd: vier keer per week komt een team van specialisten bijeen. Ieders adviseert vanuit de eigen discipline over de beste aanpak van elke individuele patiënt. En die patiënt heeft tegenwoordig ook een stem. Zijn/haar mening wordt gevraagd en er wordt naar geluisterd. De behandeling wordt afgestemd op de best mogelijke kwaliteit van leven. Kortom, in technisch en in sociaal opzicht worden grote stappen gezet. 

Is dan het einde van kanker in zicht? Was dat maar waar!
Steeds meer inzicht leidt tot steeds betere behandelmethodes die uiteraard steeds betere resultaten met zich meebrengen. Protonen, radioactieve zaadjes, het zijn de jongste ontwikkelingen die de artsen helpen hun patiënten betere kansen te geven. Iets waar de dokters zelf ook heel blij van worden. En nieuwsgierig naar wat de toekomst nog meer in petto heeft, want wereldwijd wordt hard gewerkt en gezocht naar steeds betere ingangen om kanker te bestrijden.
De avond vloog om. Toen dokter Paardekooper zijn technische verhaal afsloot duizelde het menigeen van alle informatie die hij over de zaal had uitgestort. Helemaal begrepen of niet, het gevoel van: ‘we kunnen veel meer dan ooit en we doen er alles aan om dat voor u in te zetten’, overheerste en maakte alle aanwezigen een beetje opgelucht.
Kanker wordt steeds meer een te bestrijden ziekte, en dat is waar we allemaal naar toe willen!

(Na)zorg op maat
Uiteraard waren beide doktoren het er ook over eens dat juiste informatie en nazorg op maat anno 2017 een must zijn. Roorda beval in dat kader de Borstkankervereniging Nederland aan en Paardekooper noemde Nazorgcentrum IntermeZZo in één adem met de beschermende cirkel waarin ook de huisarts, de chirurg, de fysiotherapeut en de oncoloog in zit. “Waardegedreven Zorg” noemde hij dat.
Na het college kreeg de zaal nog de kans vragen te stellen aan de specialisten. Daarvan werd ook gebruik gemaakt. Na afloop waren de geluiden in de foyer positief, tevreden over de avond en weer een boel kennis rijker.
Veel bezoekers kwamen met hun verhaal en vragen bij de stand van IntermeZZo. Menig bezoeker verliet De Meenthe met een heartpillow van IntermeZZo. Een fysiek en moreel ondersteunend hartkussen voor vrouwen met borstkanker. Zo ook de twee zussen op leeftijd, die elk door de ziekte werden getroffen. Elkaar steunend in het behandel- en verwerkingstraject van borstkanker. Ze gingen huiswaarts met elk een tasje met informatie en een kussentje-op-maat.
Voor dat hij ‘zijn meisjes’ naar huis zou vervoeren bleef manlief cq zwager nog even om zijn verhaal te doen, een pittig verhaal. En dat was goed. Want ook voor naasten heeft IntermeZZo de volle aandacht.

Lisenka Pechtold & Marlies Mestrom