De maand oktober is traditioneel borstkankermaand. Ook bij IntermeZZo is extra aandacht besteed aan borstkanker. In de laatste week van de maand hebben we een actie op touw gezet met een heartpillow voor vrouwen met borstkanker. Drie ervaringsdeskundigen maakten deze actie mogelijk, bijzondere vrouwen met het hart op de goede plaats! We blijven ze maken, dus ben je of ken je iemand die er een kan gebruiken? Kom maar langs…

Een heartpillow of hartkussen is een speciaal gevormd kussen, bedoeld als fysieke steun en óók een hart onder de riem. Ieder die een heartpillow wenst of iemand kent die er een kan gebruiken, kon er een halen want we hadden een voorraad van 100 stuks. En daar werd veel gebruik van gemaakt. Niet alleen mensen die het zelf betreft wisten de weg naar IntermeZZo te vinden, ook anderen. Zo was er een gast die er een voor een vriendin kwam halen, waren er verschillende verpleegkundigen uit Isala die er een kwamen uitzoeken voor een patiënt, een vriendin, een collega, een moeder.

Samen en spontaan
Er waren er dus genoeg. Speciaal voor IntermeZZo hebben Hilde Bruins en Anneke Wolthuis uit Lelystad honderd (100!!) kussens genaaid. Een geweldige gift, zo maar spontaan aangeboden. Zij werden gesponsord met lappen stof door Atelier Quiltlokaal uit Sneek en het Instituut voor Handwerken uit Ulrum.
Bos Bedden uit Nieuwleusen heeft de speciale vulling ter beschikking gesteld. Dat deden ze al eens eerder en toen was initiatiefneemster Margreet Esser degene die de prachtige beddenzaak benaderde. Omdat zij met vakantie was, ging ik er naar toe om opnieuw om een gift te vragen. Wat beschroomd eigenlijk, want het is duur spul. Op het moment dat ik een heartpillow uit mijn tas haalde, was er onmiddellijke herkenning door de medewerkster. “O, voor IntermeZZo? Ik ga het voor jullie regelen. Het is zulk prachtig werk dat jullie doen als ik iets kan bijdragen, dan met alle plezier.”
En drie dagen later stond er een enorme zak gereed, want 10 kilo vederlichte vulling is véél!
Gastvrouwen van IntermeZZo hebben de kussens gevuld en netjes dichtgenaaid. Zo werd het een project van ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en bedrijven samen.
Met extra dank aan Hilde en Anneke, want zonder hun goede gave was het idee van deze actie niet geboren. En met dank aan de pers die aandacht wilde besteden aan de actie waardoor veel mensen werden bereikt.

Oorsprong van de heartpillows
Nog even ere wie ere toekomt. Heartpillows IntermeZZo is een initiatief van Margreet Esser, voormalig gast van IntermeZZo en ervaringsdeskundige. “Het idee komt uit de Verenigde Staten en het is een internationaal leven gaan leiden. Zelf kreeg ik een kussentje van een nichtje in Oostenrijk en aan de hand daarvan ben ik gestart met Heartpillows voor IntermeZZo. Wanneer je een borstoperatie hebt gehad, biedt het hart een fijne steun onder de oksel. De een ervaart dit tijdens het zitten aan tafel of op de bank, de ander juist in bed. We zorgen er voor dat het er vrolijk uit ziet.”

Margreet maakt de kussentjes zelf, soms in samenwerking met anderen. Ze doet dit met stoffen, fournituren en vulling die belangeloos ter beschikking worden gesteld. Gulle gevers daarvoor kunnen zich melden bij IntermeZZo.

Marlies Mestrom