Veel van de lezers van deze blog zullen kort of wat langer geleden geconfronteerd zijn met kanker in hun gezin. Niet te beschrijven wat er op zo’n moment op jou en je familie afkwam. Gevoelens van zorg, angst en wanhoop, afgewisseld misschien met die van hoop en vertrouwen. Voor gezinnen met kinderen daarbij nog de vraag: hoe vertel ik het hen? Vertel ik het überhaupt wel; waarom mijn jonge kind daarmee belasten? Die snapt het immers toch nog niet?

Stel deze vragen aan een deskundige en die zegt meteen: vertel, vertel! Kinderen merken feilloos dat er wat aan de hand is. Verdriet, boosheid of angst bij de ouder: een kind merkt het op. Door niets te zeggen gaan ze hun eigen verhaal maken. Misschien erger dan de werkelijkheid. Het is daarom heel belangrijk dat ieder kind op haar of zijn niveau op de hoogte is van wat er speelt in het gezin. Maar hoe doe je dat?

Ondersteuning belangrijk
Iemand die daar heel veel van weet is Esther Mars. Zij is ervaringsdeskundige met kanker in haar eigen jonge gezin. Destijds heeft ze ondersteuning in dit traject gemist. Reden voor haar om zich professioneel in rouw- en verliesbegeleiding te verdiepen, resulterend in haar eigen praktijk Bij5 coaching. Zij zet deze kennis en ervaring nu  graag in voor de gasten van IntermeZZo. Samen met Ineke Frölich, maatschappelijk werker en ook van dichtbij bekend met kanker in een jong gezin, geeft ze voorlichtingsbijeenkomsten bij IntermeZZo.
Deze workshops zijn niet alleen bedoeld voor ouders, maar ook voor grootouders en andere mensen die nauw betrokken zijn bij het gezin met kanker. Denk bijvoorbeeld aan de vaste oppas of huisvrienden. Zij krijgen heel gericht praktische tips aangereikt hoe ze het best de kinderen kunnen meenemen in het ziekteproces.

Speelse aanpak
Als hulpmiddel om over ziekte, chemo of bestraling te praten kun je denken aan boekjes, spelvormen maar ook aan Playmobil. Met behulp van poppetjes of dieren er proberen achter te komen wat in het kind omgaat. Belangrijk is zo eerlijk mogelijk te zijn. Laat het kind het tempo bepalen. Dring niets op. Wil het graag een keer mee naar het ziekenhuis om te zien wat mama daar doet? Informeer naar de mogelijkheden voor een kindvriendelijk bezoek. Of maak foto’s die iets van de behandelingen laten zien. En om het niet al te zwaar te maken: bouw ook feestjes in. Dat klinkt gek misschien. Slingers ophangen na de tiende bestraling of als de helft van de chemokuur erop zit, waarom niet? Je markeert daarmee een punt en het staat feestelijk. Begint het haar weer te groeien? Mooie gelegenheid voor een pannenkoekenfeest. Zelf geen zin of moed om ze te bakken? Schakel anderen in. De omgeving wil graag helpen bij ziekte. Maak daar gebruik van. Een stapel pannenkoeken bakken is een mooie gelegenheid.

Netwerk betrekken
Bij oudere kinderen kan een soort gezinsvergadering een optie zijn. Wat wil het ene kind en wat heeft de ander nodig. Elk kind reageert anders en verwerkt anders. Zie je dat zelf niet zitten om te doen? Ook dan kan de omgeving helpen. Een goede vriend of oom of tante heeft net even iets meer afstand en kan juist dan veel betekenen. Het is daarom ook heel belangrijk om de omgeving goed op de hoogte houden van wat de kinderen weten én niet weten. Om daarmee te voorkomen dat ze via anderen geconfronteerd worden met informatie die ze niet kennen. Dat maakt het voor een kind alleen maar onveiliger. In dat verband is de school ook een aandachtspunt. Maak duidelijk aan de juf of meester wat er speelt in het gezin zodat die in de gaten kan houden hoe het kind reageert. Blijft het toegankelijk en benaderbaar of trekt het zich terug?

Professionele hulp nodig?
Zodra een kind zich helemaal terugtrekt, contacten uit de weg gaat, dan kan het wijs zijn hulp in te roepen van professionals. Veelal zijn ouders, samen met hun netwerk heel goed in staat kinderen die aandacht te geven die nodig is én ze verdienen. Een workshop Kanker binnen het gezin kan je daarbij heel goed ondersteunen.

Kijk op de website www.intermezzo-zwolle.nl naar de mogelijkheden of bel naar 038 424 6088. Binnenlopen kan ook tussen 10 en 16 uur. Dr Spanjaardweg 29, gebouw B. In de bibliotheek zijn boekjes als ‘Mama’s borst’ en ‘De grote boom is ziek’ gratis te lenen. 

Fini Berends