Jong en kanker | 08 mei 2025

Voel je angst en wat er gebeurt als je ‘het’ toch doet

Verslag van een vuur- en angstworkshop voor AYA’s

Wat is angst? Waarvoor heb je angst? Met die vragen zette angstcoach en stuntman JP de Kam dinsdag 6 mei veertien jongvolwassenen die ooit de diagnose kanker kregen aan het werk. Het werd een avond om nooit te vergeten. Of zoals een van de AYA’s (Adolescent and Young Adult) het omschreef: ‘Vol adrenaline kwam ik thuis! Ik vond het een geweldige avond! Wilde je nog even appen voor complimenten! Zeer leerzame en interessante avond. Serieus, met een enorme lach, hou ik van! Bedankt!’

De avond begon met een uitleg en beelden van levensgevaarlijke kapriolen van de stuntman JP. De westerse visie op angst is dat angst een slechte raadgever is. Iets waar je beter niet naar luistert. Maar klopt dat? We kregen de opdracht om onze angsten op te schrijven. Dat werd: Angst voor terugkeer van kanker, angst voor de dood en om kinderen alleen achter te moeten laten, maar ook de angst om verder te leven, om de regie te verliezen en de angst voor artsen en ziekenhuis bezoekjes.

Heb je óf ben je angst?
We ontdekten het verschil tussen angst hebben en de angst zijn. Want heb je óf ben je angst? Een meditatieoefening met een knijper op onze vinger hielp ons ontdekken dat we die knijper niet constant voelden. Emoties zijn

een golfbeweging. Soms groot, dan weer klein. Net als je gedachten die komen en gaan. Emoties zijn een signaal van je lichaam. En niet alle emoties kunnen tegelijk aanwezig zijn. Dat maakt dat je een keuze hebt. Dat is de oosterse manier van denken: tijd nemen om te kijken naar wat je voelt en ervaart. Dat gaat over responsflexibiliteit.

Cirkels van groei
Responsflexibiliteit is de ruimte tussen een trigger en de reactie op die trigger. Hierdoor kun je leren om te kiezen hoe je wilt reageren. Denk aan een afbeelding met vier cirkels. Wanneer je in de eerste cirkel blijft (de

comfortzone), leer je niks nieuws. Wanneer je eruit stapt in de tweede cirkel, voel je angst. De derde cirkel is de leerzone en gaat over groei, ontwikkeling. Die bereik je door te ervaren wat je uitstapje naar de tweede cirkel (en in je angst) je opgeleverd heeft. De vierde cirkel is de paniekcirkel. Angst en paniek zijn twee verschillende signalen. Angst voelen kan dus leerzaam zijn en helpend.

Helpende methodes
Hoe zorg je dat angstgevoelens afnemen? Door te voelen dat je in de responsflexibiliteit zit en dan te oefenen. Er zijn verschillende methodes die je helpen om met je angst om te gaan. Bijvoorbeeld de adem, positieve visualisatie en helpende gedachten.

Adem via het vier seconden-systeem. Langzaam vier seconden in, vier seconden vasthouden, langzaam vier seconden uit, vier seconden vasthouden, langzaam vier seconden in et cetera. Zie voor je hoe je iets doet wat je spannend vindt. Herhaal dat en focus op de details. We deden een vingeroefening waarbij elke hand iets anders moest doen. Die herhaling was in het begin heel lastig, maar naar mate je het vaker doet kun je het steeds beter. En ons hoofd is geneigd om heel kritisch te zijn, dus oefen iedere dag met helpende positieve gedachten die je hardop tegen jezelf zegt.

Vuur
En toen gingen we ‘spelen’ met vuur. Voelen wat het met je doet. Voelen hoe en waar je jouw angst voelt. En wat er gebeurt als je ‘het’ toch doet.

De foto’s spreken boekdelen. Vlammen landen op handpalmen, handen doofden vlammen, en voor de echte durfallen waren er vlammen op de tong. En niemand raakte gewond en IntermeZZo staat nog! Dat er een doek heel kort vlamvatte die op de tafel lag, vertellen we gewoon niet. De avond werd buiten afgerond. Iedereen gooide zijn papiertje met angsten in een emmertje. En in de groep ging een vuurtje rond. Die ontving je op je eigen stok, gaf je door aan je buur en daarna doofde je met je eigen hand zelf je vuur. De laatste stak het papier aan. Symbolisch vlogen de angsten van alle AYA’s de lucht in terwijl we gezamenlijk keken naar onze veranderde situatie.

JP toonde, op een veilige afstand, de kunst van het vuurspuwen. En binnen deden we nog een rondje ‘wat neem je mee van deze avond’. Dit zorgde voor een fijne afsluiting van een super avond.

Help mee!

IntermeZZo is afhankelijk van donaties om jaarlijks 8.000 gasten te ontvangen met een team van 120 vrijwilligers.

💙 Geef met iDeal direct een donatie
💙 Meld je aan als zakelijke vriend
💙 Meld je aan als vrijwilliger

Direct doneren

Blijf op de hoogte!

Wil je ook de nieuwsbrief van IntermeZZo ontvangen met waardevolle informatie, leuke nieuwtjes of activiteiten? Meld je via de button hieronder aan en ontvang 1x per maand onze laatste nieuwsbrief in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief